Loading...
 Sfatul Țării Românilor de Pretutindeni
Aristide Buzuloiu / Site ATITUDINI
Aristide Buzuloiu

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 
La sfârşitul zilei de 6 mai ne-am simţit obligaţi să comunicăm gândurile noastre unor şefi de state. Au fost transmise telegrame domnilor Mircea Snegur, Mihail Gorbaciov, Petru Lucinschi, Vladimir Ivascenco (Ucraina) şi domnului Ion Hadârcă, Preşedintele Sfatului Frontului Popular din Moldova. Telegramele au fost redactate împreună cu delegaţii Frontului Popular din Moldova de la acest punct de trecere a graniţei, dar, din motivele evocate până acum, nu le-au putut semna, ele fiind transmise doar în numele Societăţii Culturale Bucureşti-Chişunău. Desigur ar fi prea mult să le reţinem în contextul acestor pagini pe toate, dar vom selecta din câteva, încât cititorii să fie informaţi şi să aibă elementele de evaluare. Pentru că vom reproduce şi declaraţiile d-lui Victor Crăciun, făcute tot de la faţa locului, de pe graniţă, la Albiţa, tot pe 6 mai.

Domnului Mircea Snegur, Preşedintele Sovietului Suprem al Republicii Moldoveneşti:
„După zeci de ani de grea suferinţă, un popor despărţit de o graniţă abuzivă şi-a dobândit posibilitatea, timp de câteva ore, de a se revedea şi îmbrăţişa. Orele acestea trebuie să devină ani, secole, eternitate. Românii bucovineni şi basarabeni şi cei de la apus de Prut, suntem un singur trup viu, poporul român. Rana deschisă prin Tratatul Hitler-Stalin din 1939, conform căruia Basarabia a fost anexată, în 1940, anexare extinsă şi asupra Bucovinei de nord, este o ofensă adusă întregii lumi civilizate… graniţa de pe Prut, un adevărat zid al Berlinului…”

Domnului Mihail Gorbaciov, preşedintele URSS:
„Este de netăgăduit că venind în întâmpinarea nevoilor fiilor poporului român… de a petrece împreună fie şi numai ore… Moscova de azi recunoaşe gravele prejudicii aduse poporului român prin Tratatul Hitler-Stalin, din1939 conform căruia Basarabia a fost anexată în 1940, anexare extinsă şi asupra Bucovinei de nord…“

Domnului Vladimir Ivaşenko:
„… Se ştie că Ucraina nu are nici o vină de faptul că Basarabia a fost anexată, în 1940, conform Tratatului Hitler-Stalin, din 1939, anexiune  extinsă şi asupra Bucovinei de nord. Moscova urmărind să îşi extindă stăpânirea până la Dunăre, nu avea cum să includă acest teritoriu Rusiei, deoarece între România şi Rusia se află Ucraina. La fel a procedat şi cu Bucovina de nord, pentru a-şi extinde stpăpânirea pănâ la graniţa cu Cehoslovacia, în inima Europei. Vremile noi ale adevărului, aduc poporul român şi ucrainian, în faţa celor mai stabile relaţii de prietenie şi bună vecinătate“.

Cititorii pot constata că aceste telegrame au respectat textul şi spiritul documentelor Societăţii Cultrale Bucureşti-Chişinău. Formularea „anexiune extinsă şi asupra Bucovinei de nord“ aparţine delegaţilor FPM…
  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Stroke
  • Quote
 
  • 250 Characters left