Din secretele ascensiunii politice: Vela Marcel – partea a VIII-a – SFATUL ȚĂRII

Din secretele ascensiunii politice: Vela Marcel – partea a VIII-a – SFATUL ȚĂRII

Distribuie acest articol!


Serialul ascensiunii fulminate a unui personaj obscur din Banat continuă cu  prezentarea influenţei grupurilor de interese şi a uşurinţei cu care funcţionarii publici din administraţia publică locală au acces la banii din bugetul statului pentru rezolvarea unor interese personale şi pentru propria lor bunăstare.

Astfel, Vela Marcel a făcut o înțelegere cu Episcopia Caransebeș și au stabilit, de comun acord, ca Primăria Caransebeș să retrocedeze Episcopiei Caransebeșului o suprafață de aproximativ 120 ha. În același timp, s-a stabilit ca întreaga suprafață să fie vândută de Episcopia Caransebeșului unei persoane apropiate de Vela, nimeni altcineva decât Armașu Valentin, un om de afaceri care are și afaceri cu Primăria Caransebeș, fiind principalul constructor pentru lucrările licitate de primărie în mandatele lui Vela.

Episcopia Caransebeș a vândut această suprafață către Armașu Adina, soția omului de afaceri Armașu Paul Valentin.  Întelegerea dintre Armașu și Vela era ca această suprafață de teren să-i revină lui, prin tot felul de ingierii. Astfel, Armașu Adina printr-o simulare de vânzare, deoarece există suspiciunea că plata pentru această vânzare a fost încasată doar pe hârtie, a cedat 1/2 din suprafață surorii lui Vela, Iacobici Maria, și soțului acesteia, Iacobici Ion.

Este important de ştiut cine sunt Armașu Paul Valentin și soția sa, Armașu Adina. Armașu Paul Valentin  este fiul unui cunoscut “bişniţar” din Reşiţa care a înființat mai multe firme conectate la banul public. Cele mai cunoscute sunt Camand Impex și Polmar Construct care au fost și anchetate într-un dosar al DIICOT București, în care Armașu Paul Valentin a fost reținut de procurori pentru constituirea unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, fals şi spălare de bani.

O legătură interesantă este cea între Armașu Paul Valentin și Pascotă Corina, director executiv al Direcției de Administrare a Domeniului Public și Privat a județului Caraș–Severin. Între 2007 și 2011 Pașcotă Corina a fost directorul Serviciului Public Direcția de Adminstrare a Domeniului Public din cadrul Primăriei Caransebeș, perioadă în care Camand Impex, aflată acum în insolvență, era preferată când venea vorba de drumuri.

Conform comunicatului DIICOT ”Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (D.I.I.C.O.T.) – Structura Centrală au obținut arestarea preventivă a inculpatului Armașu Paul Valentin, după ce acesta a încălcat obligațiile impuse în conținutul controlului judiciar, săvârșind și o nouă infracțiune, respectiv, de influențare a declarațiilor, prevăzută și pedepsită de art. 272 alin. 1 din Codul penal.

Inculpatul Armașu Paul Valentin este urmărit penal pentru comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la evaziune fiscală, complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la uz de fals și spălare a banilor, fapte comise în perioada 2010-2013 prin care, bugetului de stat i-a fost creat un prejudiciu de peste 4,5 milioane de euro. Împotriva lui a fost dispusă măsura controlului judiciar din data de 25 februarie 2014, anterior acestei date, inculpatul având interdicția de a părăsi țara, dispusă în data de 30 septembrie 2013 de către magistrații Curții de Apel Timișoara.

În data de 9 august 2014, procurorii DIICOT – Structura Centrală au decis să-l rețină pentru 24 de ore pe inculpatul Armașu Paul Valentin, deoarece acesta a încercat să influențeze declarațiile unor martori. Din probele administrate în dosar rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul Valentin Armașu s-a întâlnit de mai multe ori cu soția unui martor aflat în penitenciar cerându-i acesteia ca soțul său și un alt martor în cauză să își schimbe declarația dată procurorilor DIICOT.

Conform probatoriului, la prima întâlnire ce a avut loc în luna mai pe un drum forestier din apropierea localității Reșița, inculpatul Armașu Paul Valentin i-a cerut soției martorului M.D.F. ca în schimbul unei sume de bani ce avea să fie stabilită ulterior să își retragă declarația dată procurorilor DIICOT Reșița. Martorul a refuzat, spunându-i totodată soției sale să-i amintească inculpatului Armașu Paul Valentin că nu îi returnase nici până la acel moment o datorie de 200.000 de euro. Mesajul a fost transmis la a doua întâlnire care a avut loc în luna iulie între inculpat și soția martorului. De această dată, inculpatul Armașu Paul Valentin a condiționat returnarea unui împrumut de 40.000 de euro de schimbarea declarației dată de martorul M.D.F., dar numai dacă acesta va convinge și un alt martor (H.A.) să-și schimbe, de asemenea, declarațiile date anchetatorilor. Inculpatul a fost refuzat și de această dată.”

În primă instanță, Curtea de Apel București, l-a condamnat pe Armașu Paul Valentin la nouă ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală în formă continuată, spălare a banilor, influenţarea declaraţiilor și fals în înscrisuri sub semnătură privată, iar pe soția acestuia, Armașu Adina, a fost condamnată la o pedeapsă de 5 ani și jumătate.

Armașu Adina a vândut suprafața de 680.000 mp, adică 68 ha din terenul cumpărat fictiv de la Episcopia Caransebeșului către Șimonia Cristina, conform contractului de vânzare cumpărare.

O altă suprafață din terenul cumpărat fictiv de Iacobici Maria se afla pe traseul Centurii ocolitoare a Caransebeșului, aceasta încasând de la CNADR câteva mii de euro.

În data de 20 octombrie 2010, între Armașu Adina și Iacobici Ioan și Maria, sora lui Vela, s-a încheiat act de dezmembrare și act de împărțeală voluntară.

În data de 01 noiembrie 2010 se încheie contractul de închiriere nr.13 pentru un teren în suprafață de 117.350 mp, Armașu Valentin închiriind terenul firmei S.C. EUROCAR IMPEX S.R.L. Preţul chiriei era de 1000 lunar, fără a se specifica  moneda: euro, dolari sau lire. Terenul se află situat vizavi de TMD Friction, Vela ocupându-se să aducă inclusiv reţeaua electrică şi să aibă drum de acces la această parcelă. Suprafaţa a fost aleasă pe sprânceană, astfel încât să satisfacă proiectele de viitor ale lui Vela.

După numai o lună, acest contract a devenit contract de comodat, în sensul în care în data de 10.12.2012 același Armașu Valentin a încheiat contractul de comodat cu propria firmă, SC Eurocar Impex S.R.L., cu scopul de a fi excavat material de umplutură necesar centurii ocolitoare a Caransebeșului. De pe acest teren s-a excavat pământ care a fost vândut către aceeași societate, SC COPISA CONSTRUCTORA PIRENAICA SA, iar parte mare din bani au intrat din nou în buzunarele lui Vela, în loc să intre în bugetul Primăriei.

Considerând că rolul surorii sale, Iacobici Maria, în această afacere s-a încheiat, după metoda deja brevetată ca și în cazul Asociaţiei Creştin Otodoxe Sf. Ioan Botezătorul, în anul 2011, Vela şi-a convins sora să facă un act caritabil şi să  doneze suprafața de teren Asociaţiei Creştin-Ortodoxe ”Sf. Anton”, asociație păstorită de Cristi Ştauber, omul de casă al lui Vela. Conform contractului de donație nr.1104 din 30 mai 2011, Iacobici Maria a cedat 1/2 din următoarele suprafețe: 17.350 mp, 27.115 mp, 126.942 mp, 395.693 mp, în total 567.100 mp, adică 56,71 ha Asociației Creștin -Ortodoxe Sf.Anton.

În 01.04.2013 s-a încheiat între Armașu Adina și Asociația Sf.Anton actul de dezmembrare și partaj voluntar nr. 622 din data de 01 aprilie 2013 și actul de partaj voluntar 623 din data de 01 aprilie 2013.

De asemenea, în 29 aprilie 2013 s-a încheiat contractul de schimb nr. 624 între Armașu Adina și Asociaţia Creştin-Ortodoxă ”Sf. Anton”.

După toate aceste inginerii imobiliare, greu de descifrat, s-a ajuns la următoarea situație, conform Rol la Serviciul Taxe și Impozite, Asociaţia Creştin Ortodoxă ”Sf. Anton” deţine declarate șapte parcele de teren cumulând o suprafață totală de 667.100 mp.

În 2017, Asociaţia Creştin Ortodoxă ”Sf. Anton” a demarat vânzarea de parcele, unele dintre acestea fiind cele cu nr. top. 36799 și 37350, către o persoană fizică, fiind scoase din nou la vânzare de către aceasta, conform fotografiilor.

Aceste metode dolosive folosite de Vela sunt întâlnite și în alte cazuri, iar tot timpul avem de a face cu Iacobici Maria care a fost folosită de Vela, ca şi în cazul casei de pe str. Dacilor, nr.2A, căreia după ce i-a mai adăugat ceva teren din domeniul Mun. Caransebeş, i-a vândut-o cu suma de 60.000 de euro, conform declaraţiei de avere. Iacobici Maria i-a donat 117.350 mp lui Vela, prin paravanul Cristi Ştauber, el i-a vândut o casă cu 60.000 de euro, iar mai târziu, terenul de pe str. Dacilor, nr. 2A, luat în condiţii ciudate de la primărie, a fost donat nepotului, Iacobici Adelin Petrişor. Întelegem grija “clanului Vela” pentru bunăstarea membrilor familiei, însă mataprazlâcurile acestea imobiliare au un puternic iz de bani care tocmai au fost spălaţi. Vom vorbi şi despre ce fel de miros au căpătat banii lui Vela în următoarea perioadă, căci, după cum vedeţi, un mandat de primar aduce beneficii financiare echivalente cu cele dobândite de zeci de generaţii ale unor cetăţeni cinstiţi.


Distribuie acest articol!

EXCLUSIV. Tunul de la Romexpo: SECURITATE, rețeta noastră secretă! Cum vinde țara la bucată Cîțu și Ciolacu olandezilor – SFATUL ȚĂRII Articol anterior EXCLUSIV. Tunul de la Romexpo: SECURITATE, rețeta noastră secretă! Cum vinde țara la bucată Cîțu și Ciolacu olandezilor – SFATUL ȚĂRII
Manipularea pieței de capital – marca Burduja! Se pregătește marele JAF NAȚIONAL – listarea Hidroelectrica la bursă – SFATUL ȚĂRII Articol următor Manipularea pieței de capital – marca Burduja! Se pregătește marele JAF NAȚIONAL – listarea Hidroelectrica la bursă – SFATUL ȚĂRII