Din secretele ascensiunii politice: Vela Marcel – partea a X-a – SFATUL ȚĂRII

Din secretele ascensiunii politice: Vela Marcel – partea a X-a – SFATUL ȚĂRII

Distribuie acest articol!


În continuarea anchetei, în acest număr vom supune atenției publice modul în care a reușit Vela Marcel să-și îmbogățească mama și, mai mult, modul în care a reușit să scape de problemele avute cu legea datorită legăturii de prietenie cu un procuror cu o traiectorie profesională foarte interesantă.

 O scurtă privire asupra conturilor deținute de Vela Marcel și de mama sa, Vela Iconia, este de ajuns pentru a ne asigura că avem de-a face cu o familie care se bucură de o adevărată prosperitate financiară. Ceea ce este frapant este faptul că Vela Iconia dintr-o pensie de lăptăreasă a reușit să adune o avere considerabilă.

Vorbeam despre legătura de prietenie dintre Vela Marcel și un procuror care s-a dovedit a fi un adevărat înger păzitor pentru o serie de oameni politici liberali, din zona de vest a țării. Gavra Codrin, căci despre el este vorba, este procuror DNA Timişoara, iar palmaresul său profesional cuprinde trimiterea în judecată a unui număr record de parlamentari PSD din Arad şi Caraş Severin. Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat trimiterea în judecată a inculpaţilor din dosarul mitei la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Timişoara (DRDP), printre care trei deputaţi PSD, Dorel Căprar (fostul şef al Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor şi preşedinte al organizaţiei judeţene PSD Arad), Florin Tripa, Luminiţa Jivan şi un senator social democrat, Ioan Chisăliţă.

În felul acesta, prietenia dintre Vela Marcel, Falcă Gheorghe, Fifor Mihai și procurorul Gavra Codrin a avut ca rezultat scoaterea din joc a politicienilor incomozi din Arad și Caraș-Severin. Declarația de avere a procurorului Gavra ne prezintă un procuror înstărit, un bugetar gospodar, după modelul Iohannis, preocupat de zona imobiliară.

În anul 2011 procurorul Gavra Codrin, conform declarației de avere, deținea doar două apartamente și avea un credit de 67.000 de euro.

Dar după nici 10 ani, a reușit să dobândească o mică avere doar din salariul de procuror, având în vedere că, așa cum reiese din declarația de avere, soția sa nu realizează venituri.

Dar să aruncăm o privire asupra trecutului profesional al acesui procuror. Ca o coincidență, la Oravița niște societăți străine au reușit să fure terenurile țăranilor români fără ca autoritățile să facă ceva, în sensul în care, au existat plângeri penale la DNA Timișoara unde procuror șef nu era altul decât Gavra Codrin. În urma acestor plângeri, procurorii de la DNA nu au făcut absolut nimic, mai mult, oamenii din zonă mi-au relatat că inclusiv ofițeri SRI s-au interesat de acest caz, dar totul a fost în zadar.

În cele din urmă, Gavra Codrin s-a ales cu o plângere penală, în care este acuzat de faptul că ”a dispus clasarea unor dosare fără să realizeze o urmărire penală efectivă și fără să administreze probe, ignorând o stare de fapt ilegală, ce continuă să persiste și care duce la sporirea lunară a prejudiciului cauzat bugetului local cu suma de 300.000 lei/lună.” Procurorul de caz Gavra era astfel acuzat că ar fi clasat dosarul 57/P/2016, sprijinind și favorizând o altă grupare infracțională, a cărei activitate penală face obiectul acestui dosar și că astfel, prin decizia procurorului ar fi fost scăpați zeci de traficanți români și maghiari, dar și doi primari liberali din localități arădene din vecinătatea Vămii Vărșand.

Procurorul supranumit și ”Corleone al României”

La 14 aprilie 2020, CSM aviza surprinzătoarea ”delegare în funcția de procuror adjunct al Direcției Naționale Anticorupție” a procurorului Codrin Gavra, originar din localitatea arădeană Vărșand, cunoscut și drept ”Corleone al României”. Iar în timp ce unii au ridicat nepăsători din umeri că ”numărul doi” din DNA a ajuns un ”oarecare”, inițiații sistemului nu au uitat că Laura Codruța Kovesi mizase în trecut pe Codrin Gavra, încă de când îl evidențiase public ”Pentru merite deosebite în activitatea profesională desfășurată în perioada 2011 – iunie 2012”.

Procurorul Gavra a ocupat timp de două mandate funcția de Procuror șef secție urmărire penală în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, perioadă în care ”statul de drept” al traficanților din Arad s-a constituit atât de puternic, încât nici măcar acum nu mai poate fi destructurat de structurile centrale ale statului. Oricum, mutat la DNA Timișoara, Gavra s-a ales rapid cu eticheta de ”procurorul galben”, dar nu neapărat pentru faptul că fratele său era consilierul europarlamentarului PNL – PD, Iosif Matula. Această poreclă a primit-o când acesta ancheta doar rivalii politici declarați ai organizațiilor județene PNL din raza de acțiune a DNA Timișoara și, mai ales, pentru ”legăturile primejdioase” cu Nicolae Robu. Acesta a fost și campion absolut al ”clasărilor” primite din partea ”consăteanului” Gavra de la DNA, fostul primar al Timișoarei, fiind arădean la origine. Plângerile penale ale cetățenilor au fost ținute la sertar zeci de ani fără a se realiza o urmărire penală efectivă, ignorând o stare de fapt.

Interesant este că toată ascensiunea acestui procuror a început cu Falcă și a continuat cu Robu, amândoi arădeni și PNL-iști, dar adevăratul om operativ care a pus umărul este tot un arădean, Coldea Florian, după poreclă ”Florian de la Târnova” fost prim adjunct la SRI.  Nu știm  exact cine a protejat mai mult pe cine, Gavra pe Robu sau invers. Oricum, trebuie remarcat că Gavra nu s-a autosesizat la niciuna din nenumăratele dezvăluiri publice privind fraudarea banului public la primăria condusă pe atunci de Nicolae Robu. Mai mult decât atât, din 2015, Gavra a fost ”setat” numai pe ”clasare” la absolut toate plângerile penale depuse împotriva aceluiași Nicolae Robu.

DNA LUCREAZA CU AGENȚI PROVOCATORI conform sentinței 246 pronunțată în 16 iulie 2021 în dosarul1718/108/2017* prin care judecătorul Raul Emanuel Martin de la Tribunalul Arad a hotărât achitarea celor 14 inculpați în temeiul art. 16 alin. 1 lit. c) din Codul de procedură penală – “nu există probe că o persoană a săvârșit infracțiunea”.

Înscenarea procurorilor față de 13 polițiști de frontieră și un inspector antifraudă conform sentinței Tribunalul Arad: “Autoritățile nu au avut deloc un comportament pasiv… De fiecare dată, inițiativa oferirii unor sume de bani a aparținut investigatorului… Nu există probe că inculpații ar fi comis infracțiunile… Martorii investigatori sub acoperire au declarat că nu au văzut personal ca inculpații să fi luat direct sumele de bani”, acestea au reieșit din sentință. 

Tribunalul Arad arată în motivarea sentinței de achitare că procurorii anticorupție nu au avut deloc un comportament pasiv atunci când au instrumentat cauza. Mai exact, au incitat și provocat. În acest sens, judecătorul  Raul Emanuel Martin de la Tribunalul Arad subliniază că de fiecare dată, initiațiva oferirii unor sume de bani a aparținut fie investigatorului cu identitate reală, fie celor sub acoperire.

De asemenea, în aceeași sentință de achitare a celor 14 inculpați se mai reține că martorii și investigatorii sub acoperire au declarat că nu au văzut personal ca inculpații să fi luat direct sumele de bani. În plus, în cazul tuturor inculpaților, instanta a reținut că acuzațiile se bazează în primul rând pe declarațiile martorilor, ori o hotărâre de condamnare nu poate fi dispusă doar pe declarațiile investigatorului, ale colaboratorilor și ale martorilor.

Mai mult, declarațiile martorilor colaboratori sau ale investigatorilor sub acoperire sunt coroborate doar cu înregistrarile audio-video efectuate de către aceștia, dar în privința cărora prin raportul de expertiză s-a concluzionat că nu respectă toate condițiile impuse pentru autenticitatea unei înregistrări video. Decizia definitivă urmează să fie pronunțată de Curtea de Apel Timișoara.

La Arad, Gavra a fost procuror de caz în câteva dosare răsunătoare precum Dosarul „Mită la Bacalaureat”, în care a fost arestat adjunctul șefului Inspectoratului Școlar Arad. Dosarul „Boghicevici” , în care Boghicevici nu a fost arestat, iar la Timișoara, pe lângă alte scandaluri mai ales vizând „Primăria lui Robu”, s-a remarcat definitiv în preferințele elitei liberale prin instrumentarea dosarului „Mita de la Nădlac II”, când a reținut, acuzat și desființat… practic tot Partidul Social Democrat – Filiala Arad (în articolele asociate puteți lectura rezumatul ultimelor două, la care facem referire).

Mai mult, dacă procurorul Codrin Gavra ar fi dorit, ar fi putut avea acces la mai multe detalii inclusiv din sânul familiei sale, din moment ce, fratele acestuia, Laurențiu Gavra, fost consilier județean PDL, consilier în cabinetul europarlamentar al lui Iosif Matula era un apropiat al Claudiei Boghicevici, după cum reiese din povestea lui Puică Valentin relatată nouă în primul episod al acestei epopei și anume: 

„M-a liniștit atunci că rezolvă el prin cineva… zicea de fratele lui Gavra (n.r. procurorul Gavra) care lucra împreună cu Matula și-l cunoaște Claudia… Și parcă de Mihai  Răzvan Ungureanu…Nu știu dacă e și adevărat…”.

Cum și de ce dosarele au fost instrumentate de un procuror care, chiar dacă indirect, avea legătură, prin fratele său, cu cercul evazionist, nu s-a întrebat nimeni și, mergând pe logica  procurorului, este tardiv ca cineva să mai răspundă pentru faptele sale sau, mai pe românește, un tun dat la vremea lui se uită repede dacă personajele sunt foști oameni importanți pe tabla de șah a politicii care și-au construit o mașinărie perfectă de fraudat statul,  folosind serviciile de informații și ANAF-ul.

Un alt exemplu relevant că la DNA Timișoara nu se întâmplă nimic atunci când vine vorba de Arad, este sesizarea penală înregistrată la Direcția Națională Anticorupție, Serviciul Teritorial Timișoara, sub nr. 1011/CJ Arad/ 08.05.2019, de către ”subscrisa Garda Națională de Mediu – Serviciul Comisariatul Județean Arad”, împotriva ”Municipiul Arad și PORR BAUGMBH Austria, pentru săvârșirea faptei prevăzute de art. 18^1 alin. (1) și (2) din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție pentru următoarele motive: În fapt, în perioada 20.03.2019 -21.03.2019 s-a efectuat un control la Primăria Municipiului Arad – Proiect Regenerarea Urbană Municipiul Arad. În cadrul acestui control a fost întocmită nota de constatare nr. 01/21.03.2019, pe care o anexăm în copie xerox, în cuprinsul căreia se reține faptul că acest control are ca scop verificarea respectării legislației de protecția mediului ca urmare a implementării proiectului ”Regenerare Urbană a spațiilor dintre blocuri în cartierele Alfa, Faleza Mureș, Micalaca, Vlaicu, Centru inclusiv a zonelor protejate din Municipiul Arad în baza studiului de fezabilitate aprobat prin HCLMA nr. 378/29.04.2014. Menționăm faptul că acest proiect este realizat cu Fonduri Europene”.

Motivul pentru care Garda de Mediu a solicitat DNA Timișoara reținerea faptei menționate mai sus este acela că:

” (1) Folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, sau din bugetele administrate de acesta ori în numele ei, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea unor drepturi.

(2) Cu pedeapsa prevăzută la alin. (10 se sancționează omisiunea de a furniza, cu știință, datele cerute potrivit legii pentru obținerea de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de acesta ori în numele ei, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept a acestor fonduri”.

Numai că documentația depusă de inspectorii Gărzii de Mediu pare să nu fi convins DNA Timișoara și nici nu le-a stârnit curiozitatea să afle mai multe despre acest caz. Până una-alta, genul acesta de magistrați asigură traiul pe vătrai…. sau mai bine spus pe banul public al unor politicieni agramați și habarniști, iar partidul îi răsplătește după posibilități.

Trăiască justiția independentă din România și politicienii corupți alături de ea!


Distribuie acest articol!

Aproape 10 000 de funcții publice împărțite de USR, UDMR și PNL. Debirocratizare? – SFATUL ȚĂRII Articol anterior Aproape 10 000 de funcții publice împărțite de USR, UDMR și PNL. Debirocratizare? – SFATUL ȚĂRII
Cum a făcut Ciolacu blat cu Orban la comanda lui Iohhanis – SFATUL ȚĂRII Articol următor Cum a făcut Ciolacu blat cu Orban la comanda lui Iohhanis – SFATUL ȚĂRII