În bazele militare NATO din România se va dansa kazaciok – SFATUL ȚĂRII

În bazele militare NATO din România se va dansa kazaciok – SFATUL ȚĂRII

Distribuie acest articol!


În cinstea evenimentelor din aceste zile din Kazahstan, unde militarii sunt capturați și umiliți de „civili”, România a încheiat o licitație în favoarea unei firme ce aparține unui rus din anturajul lui Putin, notează Alexandru Căutiș pe Plusinfo.org.

Este vorba de licitația organizată de Unitatea Militară 02523 cu numărul CN1028922, având ca obiect achiziția de servicii de proiectare și lucrări de execuție pentru un contract clasificat secret de serviciu pentru realizarea infrastructurii Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, cu un buget de 2,148 miliarde RON cu posibilitate de extindere până la aproximativ 4,3 miliarde RON. Balșaia Pobeda, cum se spune la partenerul de nădejde al NATO, Rusia. Pe data de 11.06.2021, au depus documente de calificare 7 consorții:

 1. Aduro Impex (lider) – Bog’Art – Strabag 
 2. Asocierea Astaldi (lider) – GSP Offshore 
 3. Concelex SRL 
 4. Asocierea Electrogrup (lider) – Makyol 
 5. Kolin 
 6. FCC Construccion 
 7. Asocierea Porr Construct (lider) – Rizzani de Eccher – ICM

În data de 24.12.2021, în Ajunul Crăciunului (al nostru, al celor care îl avem pe Moș Crăciun în culorile Coca-Cola, că la partenerii ruși ai NATO se serbează Crăciunul mai încolo) participanții au primit de la beneficiar rezultatul examinării și al evaluării candidaturilor. Spre surpriza generală (mimată de unii) singura candidatură acceptată a fost cea a consorțiului româno-„austriac” Aduro Impex (lider) , Bog’Art, Strabag, reprezentat de liderul său, compania românească Aduro Impex SRL, companie controlată de Romică Cezar Șerban.

Derispaska îi spune lui Putin cum stau cu combinațiile pe la gurile Dunării

De Crăciun Putin a oferit cadou României o bază militară

Acest rezultat l-a bucurat pe Putin, el fiind, după cum se știe, unul dintre cei mai atașați susținători ai NATO. Pe bună dreptate, Rusia a găsit un bun prilej, de Crăciun, să finanțeze flancul estic al Organizației Nord Atlantice. Cadoul a venit împachetat în țiplă din Austria, marca Strabag. În această companie, Oleg Deripaska, un austriac desigur, deține direct și prin vehiculele sale de investiții a doua cea mai mare participație, un procent de 25,9%. Pe site-ul Strabag se pot afla aceste informații (le atașăm mai jos). Ce informații s-au aflat la Kremlin despre contractul secretizat al României fiind mai ușor de stabilit decât ai afla cursul rublă-euro de pe net. Din datele noastre incipiente, ambasada SUA a transmis deja un mesaj de îngrijorare, care nu este deloc despre cursul rublă-dolar.

Dar să vedem un pic mai în amănunt și care sunt celelalte firme participante în parteneriat cu Strabag. Firmele locale Aduro Impex SRL (liderul asocierii) și Specialist Consulting, ambele deținute de către Cezar Șerban, sunt firme apropiate de grupul de interese Dragnea – Ponta. Specialist Consulting este fosta CRS Designing & Consulting și a fost înființată în 2006, fiind extrem de prolifică în contracte cu statul, îndeosebi cu primării, consilii județene și instituții publice controlate de PSD în timpul guvernărilor PSD. Conform informațiilor disponibile public, nu este prima licitație în care Aduro Impex este declarată ca unic candidat acceptat, după ce toți contracandidații săi au fost descalificați încă din etapa de eligibilitate, fără a li se da acestora posibilitatea de a depune oferte tehnico-financiare (ex. cazarma Vlădeni). Un alt lucru ciudat este că aceste licitații sunt încredințate unei firme cu doar câțiva angajați (19), despre care presa a scris de-a lungul timpului că este abonată la contracte cu statul.

Câteva nereguli malenky

a) Autoritatea contractantă, pe tot parcursul organizării acestei licitații, a încercat să favorizeze Aduro Impex (lider) – Bog’Art – Strabag prin solicitarea unei garanții de participare prohibitive, în valoare de 28,7 milioane de lei, garanție care, în mod neobișnuit, s-a solicitat în faza întâi a licitației – cea de eligibilitate.

b) S-au solicitat 20 de cerințe de eligibilitate extrem de greu de îndeplinit de companii de sine-stătătoare, motiv pentru care candidații au fost împinși să intre în consorții nefirești, implicând companii locale care au avut ca unică valoare adăugată colaborarea anterioară cu beneficiarul (UM02523).

c) Documentația de licitație a încălcat în mod flagrant dispozițiile O.U.G. nr. 114/2011, aceasta conținând mai multe inadvertențe, după cum urmează:

 • nu au fost acceptați terți susținători pentru experiență similară;
 • este încălcat principiul transparenței, în sensul că niciun participant nu a avut acces la documentele depuse de către competitorii direcți;
 • garanția de participare a avut o valoare care depășește maximum prevăzut de O.U.G. nr. 114/2011

  d) Autoritatea contractantă a inițiat licitația în baza unui cod CPV care nu se corelează cu activitățile ce urmează a fi prestate.

  e) Pe parcursul procedurii, Autoritatea Contractantă a emis o serie de clarificări/erate/decizii de suspendare, cu încălcarea flagrantă a dispozițiilor legale în materie.

  f) În toată documentația de licitație există neconcordanțe majore cu privire la cerințele pentru subcontractanți, limitându-se posibilitatea participării la licitație în funcție de existența avizului de securitate pentru informații clasificate. – Aviz obținut probabil de la GRU…

Acum, pe bune, cine poate să se laude mai mult ca rușii cu experiența în a face baze militare la Constanța? Au stat din 1944 în 1958. Au stat este un fel de a spune, că aveau multă treabă: să fure șinele de tramvai, să fure flota românească. Apropo de Crăciun, atunci ni l-au furat pe Moș Crăciun și ni l-au dat pe Moș Gerilă. Generoși rușii, și ieri, și azi, când ni-l trimit pe Moș Putinilă, deghizat în Deripaska. Să sperăm că Armata Română, după ce a văzut ce bine au fost tratați militarii din Kazahstan deunăzi, va scoate în semn de apreciere pancardele de pe vremuri, din care trebuie modificate numai câteva litere, să rezulte un: Putin și poporul rus baza NATO ne-au adus! Nici NATO nu se scrie foarte diferit în rusă, ci HATO. Și cum NATO caută slogan de ceva timp, România ar putea propune: HATO – Harasho!

Alexandru CĂUTIȘ


Distribuie acest articol!

Romanian organized crime – PSD: Ciolacu, Grindeanu, Cionca – SFATUL ȚĂRII Articol anterior Romanian organized crime – PSD: Ciolacu, Grindeanu, Cionca – SFATUL ȚĂRII
Ep. 1* USR PLUS: Cine fură de fapt țara? 185 de mii de euro pe zi, bani investiți în reclame – SFATUL ȚĂRII Articol următor Ep. 1* USR PLUS: Cine fură de fapt țara? 185 de mii de euro pe zi, bani investiți în reclame – SFATUL ȚĂRII