
Zeci de milioane de euro sunt cheltuiți de partidele politice pentru propagandă
Zeci de milioane de euro sunt cheltuiți de partidele politice pentru propagandă. În timp ce românul de rand trăiește din ce în ce mai greu, partidele politice se înfruptă din bani publici.
Partidele au plătit, în ultimii trei ani, peste 300 de milioane de lei din bani publici pentru propagandă și promovarea în presă. Numai în ultimele două luni, PNL și PSD au cheltuit aproape 3 milioane de euro. PSD este formațiunea care secretizează informațiile despre beneficiarii banilor publici.
Este un cerc vicios, în sensul în care Parlamentul a aprobat majorări substanțiale ale subvențiilor încasate de partidele parlamentare. Crescând aceste sume, a crescut automat și suma plătita către media. Undeva intre între 50% și 60% din banii publici primiți ca subvenție sunt utilizați de partide pentru a-și promova activitatea.
Situația pentru lunile ianuarie-aprilie 2022 este următoarea:
PSD – 32.056.854 de lei (din care au plătit 8.104.723 pentru presă și propagandă);
PNL – 27.176.141 de lei (din care au plătit 6.087.342 pentru presă și propagandă);
USR – 14.649.811 de lei (din care au plătit 137.608 pentru presă și propagandă);
AUR – 6.488.054 de lei ( nu folosește banii din subvenție pentru promovare);
Se observă clar că singurul partid care nu folosește banii publici este AUR. Se dorește de către Alianța pentru Unirea Românilor construirea unui spital din acești bani, dar paradoxal legislația actuală nu permite acest lucru.
Problema și mai gravă legată de banii pentru propagandă este legată de faptul că situația clară , detaliata este ținută departe de opinia publica. Curtea de Conturi și Autoritatea Electorală Permanentă sunt instituțiile care controlează modul în care partidele folosesc banii din subvenție. Informațiile despre rezultatele controlului nu sunt integral publice, ci doar în măsura în care apar anumite nereguli flagrante.
Cele două instituții menționate susțin că nu dețin informații despre sumele plătite către mass-media, deoarece toate contractele se întorc la partide după ce verificarea este finalizată.
Cine ar trebui să ofere informațiile de interes public? PSD susține că datoria revine Autorității Electorale Permanente și Curții de Conturi, cele care fac controlul anual.
Așa cum spuneam, PSD refuză să dea informațiile solicitate și le secretizează. Însă atitudinea acestuia este contrazisă de instante. Judecătorii au decis, în decembrie 2021, că PSD trebuie să ofere toate informațiile solicitate de Centrul pentru Inovare Publică, deoarece finanțarea partidului se bazează într-o proporție foarte mare pe banii publici.
Transparenta este esențială. Este necesar să se știe cum sunt folosiți banii publici de către partidele politice. Așa ne putem da seama dacă anumite mesaje care vin pe anumite canale pot să fie influențate de interesele partidelor respective.
Profesorilor li s-a spus că nu sunt bani pentru creşterea salariilor, medicilor le sunt tăiate sporurile, pensionarii sunt în continuare umiliţi, preţurile la energie electrică şi gaze au urcat până la cer, iar Guvernul plătește partidelor zeci de milioane de euro.
Luați exemplul AUR!