
INCOMPETENȚĂ, CUMETRII, RISIPIREA BANULUI PUBLIC
Situația podurilor rutiere din țara noastră reflectă în mod direct proporțional incompetența guvernanților, risipirea banilor publici, dar și o încrengătură de cumetrii și interese de tip mafiot.
Din cele 4.500 de poduri rutiere din ţara noastră, doar 30 la sută sunt încadrate în clasă tehnică 1- adică se află într-o stare foarte bună de funcţionare. 14 la sută sunt doar în stare bună, iar 38 la sută într-o stare satisfăcătoare. Restul ar trebui să intre urgent într-un proces de modernizare pentru că au probleme grave la structura de rezistenţă. Din păcate, în România trebuie să se întâmple tragedii pentru a se lua măsuri. Așa s-a întâmplat și după tragedia de la Colectiv, așa se întâmplă și acum când un pod rutier s-a rupt în judeţul Neamţ, în timp ce un autocamion şi o autoutilitară îl traversau. Unul dintre șoferi a fost rănit și a fost dus la spitalul din Roman. Podul a fost dat în folosință în noiembrie 2021, după lucrări care au costat 8,3 milioane de lei și au durat peste un an de zile.
O postare din 2018 a CNADR spunea că podurile nu sunt în pericol să se prabueasca. Ulterior postarea a fost ștearsă. Prietenii stiu de ce!
Este încă o dovadă a dezastrului lăsat în urmă de guvernările partidului unic PSD-PNL din ultimii ani, precum și de administrația locală patronată de PSD în județ. Este clar că președintele Consiliului Județean Ionel Arsene, care obișnuia să se laude pe contul său de socializare cu lucrările de asfaltare din județ, ar trebui să demisioneze.
Și în alte județe sunt probleme asemănătoare. În Prahova avem podul șubrezit de peste râul Teleajen din dreptul localității Blejoi. Un pericol foarte mare, atât pentru oamenii și vehiculele care trec pe sub pod, dar și pentru cei care circulă pe deasupra. Plasa de armatură este în toalitate afectată, iar unul dintre cele șase picioare ale podului are tencuiala distrusă. Pe acest pod circulă toate camioanele de mare tonaj care nu mai au voie pe DN1. Instituţia responsabilă de reabilitarea podului este CNAIR. Încă din 2017 se vorbeşte despre starea extremă de degradare a podului peste râul Teleajen. La fel, situația podului din localitatea Coada Malului, dar și la cel de la Drajna.
Podul peste Dunăre de la Calafat, care face legătura cu Vidin, a fost închis în 2013, la doar cinci luni de la inaugurare, pentru reparații. Alte probleme au fost consemnate la podul suspendat de la Brăila. Acesta nu a fost încă terminat și ar urma să fie gata în luna decembrie a acestui an, conform premierului Nicolae Ciucă. Este şi cazul acestui pod, podul de la Milcoiu, de peste râul Topolog.
Este nevoie de o anchetă serioasă cu privire la cauzele accidentului din județul Neamț, precum și explicații din partea serviciilor de informații care ar fi trebuit să semnaleze eventualele probleme în timp util. Autoritățile trebuie să verifice starea podurilor mai sus menționate și să ia măsuri urgente de consolidare.
„Dormiți liniștiți, clasa politică vă veghează!”